Σχολική Διαμεσολάβηση

Πόσο μπορεί να ωφελήσει η τεχνική των διαπραγματεύσεων ενός διαμεσολαβητή και στην επίλυση συγκρούσεων μεταξύ μαθητών στα σχολεία? Πρόκειται για την σχολική διαμεσολάβηση, στόχος της οποίας είναι η αποκατάσταση σχέσων και αξιοπρέπειας μεταξύ των μαθητών.

Η αποτελεσματική και φιλική λύση διαφορών των μαθητών σε μία σχολική κοινότητα και η αντιμετώπισή τους με ειρηνικά μέσα διαδίδεται όλο και περισσότερο στην ελληνική πραγματικότητα. Οι ίδιοι οι μαθητές καλούνται, αφού εκδηλώσουν την διάθεση τους να συμμετέχουν στις εναλλακτικές διαδικασίες επίλυσης διαφορών μεταξύ των διαφωνούντων-μαθητών, να βοηθήσουν με τον διάλογο να λυθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ των συμμαθητών τους. Οι μαθητές – Διαμεσολαβητές εκπαιδεύονται στις σχετικές τεχνικές επικοινωνίας και στα παιχνίδια ρόλων και μαθαίνουν να ακούν προσεκτικά τον συνομιλητή τους και να είναι δεκτικοί σε προτάσεις των διαφωνούντων πλευρών.

Στην προσπάθεια αυτή που γίνεται στα σχολεία και η οποία ενθαρρύνεται από μεγάλο ποσοστό εκπαιδευτικών , θα μπορούσε – εκτός από τον μαθητή-Διαμεσολαβητή, να βοηθήσει και ο Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής του ν. 3898/2010 (υποχρεωτικά Δικηγόρος κατά το ελληνικό δίκαιο προς το παρόν) που καλείται να διαμεσολαβήσει πλέον σε αστικές και εμπορικές διαφορές, με τις ειδικές τεχνικές που έχει λάβει κατά την εκπαίδευση του. Γιατί όχι να προσφέρει και αυτός το λιθαράκι του στην σχολική κοινωνία?

Η σχολική Διαμεσολάβηση θα μπορούσε να λειτουργήσει στη συγκεκριμένη περίπτωση μεταξύ των μαθητών, σαν αποκαταστατική δικαιοσύνη – με την αρωγή του Διαμεσολαβητή – όπου η διαφωνία και η σύγκρουση υποχωρούν και δίνουν τη θέση τους στον σεβασμό και την αναγνώριση των συναισθημάτων της κάθε πλευράς. Με λίγα λόγια μιλάμε πλέον για αποκατάσταση των σχέσεων των διαφωνούντων μαθητών, ενίσχυση της ομαδικότητας και ευαισθητοποίηση των μαθητών στην φιλική λύση διαφορών!

Το θέμα της σχολικής Διαμεσολάβησης στην εκπαίδευση και η διαχείριση της βίας και του εκφοβισμού, παρουσιάστηκε σε ημερίδα στο Ίδρυμα Ευγενίδου την 4η Απριλίου 2012 με πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.

Posted in Χωρίς κατηγορία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.