Η διαδικασία Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών (ADR) προβλέπεται πλέον στις συμβάσεις.

Πρόσφατα εγκρίθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο η συμβιβαστική συμφωνία μεταξύ της εταιρείας SIEMENS και του Ελληνικού Δημοσίου, με την οποία επέρχεται εξωδικαστικός συμβιβασμός, όπου η Siemens υποχρεούται να καταβάλλει στο Δημόσιο αρκετά εκατομμύρια ευρώ και το Δημόσιο να παραιτείται από αστικές και διοικητικές αξιώσεις κατά της Siemens.

 

Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι σε περίπτωση που ανακύψει διαφορά σε σχέση με την εν λόγω συμφωνία, οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να συμφωνήσουν στην διεξαγωγή διαδικασίας Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών (ADR) εντός προβλεπομένων χρονικών προθεσμιών και μόνο αν δεν συμφωνήσουν εμπροθέσμως σε μία τέτοια διαδικασία κάθε μέρος θα δικαιούται να παραπέμψει πλέον την διαφορά σε διαιτησία.

Είναι πραγματικά πολύ ενθαρρυντικό ότι η δυνατότητα περί Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών (ADR) προβλέπεται πλέον στις συμβάσεις και μάλιστα προτού τα μέρη ασκήσουν τα περί διαιτησίας δικαιώματα.

Η Διαμεσολάβηση, που είναι ένας από τους τρόπους εναλλακτικής επίλυσης διαφορών καλείται πλέον να εφαρμοστεί και στην πράξη από τα εμπλεκόμενα μέρη, ως προβλεπόμενος όρος στις συμβάσεις και να δώσει στα μέρη – σε περίπτωση διαφωνίας – την δυνατότητα να διαπραγματευθούν ειρηνικά και πολιτισμένα τις όποιες διαφωνίες τους. Φτάνει εμείς οι Δικηγόροι να ενημερώνουμε τα μέρη για την δυνατότητα αυτή και να τα καθοδηγούμε προς αυτή την κατεύθυνση κυρίως για το δικό τους όφελος αλλά και για την αποκατάσταση των σχέσεων τους με την άλλη πλευρά.

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα συναντούμε πλέον τον σχετικό όρο περί Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών (ADR) και σε πολλές άλλες συμβάσεις!

Posted in Χωρίς κατηγορία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.