Δελτίο Τύπου, INADR Mediation Tournament in Athens, May 2016

O Αμερικανικός φορέας International Academy of Dispute Resolution των Η.Π.Α. (INADR.org – Chicago) διοργάνωσε στις 14-17 Μαΐου 2016 με τη συνδρομή του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαμεσολάβησης (Greek Mediation Institute) για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Διεθνή Διαγωνισμό Διαμεσολάβησης Φοιτητών στον οποίο θα συμμετείχαν ομάδες, ειδικοί της διαμεσολάβησης, ακαδημαϊκοί, επαγγελματίες κριτές και διαγωνιζόμενοι από πολλές χώρες του κόσμου εκπροσωπώντας ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, ακαδημαϊκά ιδρύματα και την παγκόσμια κοινότητα της διαμεσολάβησης. Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε η Δρ. Έλενα Κολτσάκη, (Member of the Board of INADR), Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών στο Αθηναϊκό Κέντρο Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεοσλαβητών ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Ο διεθνής διαγωνισμός φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του ALBA Graduate Business School at The American College of Greece και του Deree-The American College of Greece.

Η διαμεσολάβηση είναι ένας διεθνής θεσμός εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών ο οποίος έχει εισαχθεί εδώ και λίγα χρόνια στην Ελλάδα και φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια διαφορετική αντίληψη επίλυσης των διαφορών. Ταυτόχρονα αποτελεί σε ολόκληρο τον κόσμο ένα κύριο διπλωματικό μέσο ειρηνικής επίλυσης και διευθέτησης μεγάλων διεθνών ζητημάτων.

Ο διαγωνισμός περιελάμβανε δυο μέρη: ένα σκέλος εκπαίδευσης όλων των φοιτητών στην έννοια και τις τεχνικές της διαμεσολάβησης από ειδικούς διαμεσολαβητές και ένα διαγωνιστικό σκέλος όπου οι ομάδες κλήθηκαν να χειριστούν υποθέσεις ξεκινώντας από τους προκριματικούς γύρους μέχρι τον μεγάλο τελικό της 17ης Μαΐου.

Στις διαγωνιζόμενες ομάδες ιδιαίτερη αξία είχε η συμμετοχή της Συρίας, που απαρτίστηκε από πρόσφυγες-φοιτητές που ζούνε στα κέντρα φιλοξενίας της χώρας μας. Η ομάδα δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Δρ. Έλενας Κολτσάκη, η οποία ανέλαβε την επιλογή, την εκπαίδευση και την καθοδήγησή τους και υποστηρίχτηκε οικονομικά από φορέα INADR. Η συμμετοχή των Σύρων προσφύγων-φοιτητών περιείχε έναν διπλό συμβολισμό: το μέλλον χιλιάδων προσφύγων που αξίζουν της προσοχής και της υποστήριξης της διεθνούς κοινότητας και την αξία της διαμεσολάβησης ως μέσου που μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην κλιμάκωση των εντάσεων και να δώσει ειρηνικές και βιώσιμες λύσεις.

Η ομάδα των Σύρων προσφύγων απέσπασε ένα από τα βραβεία του διαγωνισμού ενώ με κοινές προσπάθειες ξένων και ελληνικών πανεπιστημίων και ιδρυμάτων που συντονίζει η Δρ. Έλενα Κολτσάκη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναζήτησης υποτροφιών σπουδών στα παιδιά της ομάδας με σκοπό ένα καλύτερο για αυτούς μέλλον.

Η ιδιαίτερη αυτή συμμετοχή συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών ξένων ακαδημαϊκών και πανεπιστημιακών σχολών και του διεθνούς τύπου.

Posted in Χωρίς κατηγορία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.